Türk Hava Yolları Kadın Pilotlar Rekor Kırdı

144
Türk Hava Yolları Kadın Pilotlar Rekor Kırdı
Binance indirim

Türk Hava Yolları Kadın Pilotlar Rekor Kırdı

Chicago / İstanbul seferleri arasında 10 saat süren uçuşta ilk kez kokpitte kaptan kadın pilotlar Ferihan Işık ve Emel Arman bir ilke imza attı. Türk Hava Yolları kadın pilot sayısında da artış gözlemlenmesi sonucunda rekor kırıldığı açıklandı. Tüm zamanlarda gerçekleştirilen uçuşlar esnasında en uzun kadın pilot uçuşunun 2 kadın pilot tarafından gerçekleştirilmesi ve kadın pilot sayısının 100′ ü bulması hava yolu şirketinin tarihe geçmesini sağladı.

Dilek Karabağlı

Ülkemizde ilk pilot kadın kaptan olan Dilek Karabağlı Boeing 737 ntipi uçaklarda görevini sürdürmektedir. Ankara Hacettepe Üniversitesi’ nin İngilizce Öpretmenliği Bölümü’ nden mezun olduktan sonra THY’ de eğitimine devam eden Karabağlı Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’ nde yönetime giren ilk pilot olarak yer almaktadır.

Burcu Yiğit

THY’ nin bir diğer en genç kadın pilotu ise Burcu Yiğit (29) olmakta. Airbus 320′ de uçuş görevine çıkan Yiğit uçuş okulundan mezun olmuştur. 22 yaşında pilotluk lisansı alan Yiğit 2008 itibari ile THY’ de pilotluk yapmaya başlamıştır. 6 yıl boyunca yardımcı pilotluk yapan Yiğit 2013 yılı itibari ile kaptan pilot oldu.

Güncel rakamlara bakıldığında Türk Hava Yolları’ nda 4 bin 429 pilot görev yapmakta. Rakamlar göz önüne alındığında 765 yabancı uyruklu pilot 109 Almanlar ve 10 adet de yabancı pilotlara liderlik yapan kadın kaptan pilot görev almaktadır. Bunun şirkette yer alan pilotlardan ise 82′ si İtalyan 88′ i de Hollandalı olmaktadır.

Ayşe Ebru Toka

Türk Hava Yolları şirketinde ayrıca az sayıda da olsa asker kökenli kadın pilotlarda görev almaktadır. Ayşe Ebru Toka onlardan bir tanesi olmakla beraber Boeing 737 tipi uçakları kullanmaktadır. 2006 yılında emekli olan Toka aynı zamanda T-37 ve T-38 uçak modellerinde de 250 saat uçmuştur. Bunun yanı sıra Toka’ nın 11 yılda F-5 savaş uçağını kullandığı bilinmekte.

Ece Üstün Pınar

Bir diğer kadın pilotumuz ise hem babası hem eşi hem de kardeşi pilot olan Ece Üstün Pınar. Kaptan pilot olan Pınar ve eşi THY’ de görevini sürdürmektedir. 34 yaşındaki Pınar Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ nden Biyoloji Biriminden mezun olmuştur. ABD’ de eğitim alan Pınar sonrasında İstanbul’ a geçiş yaparak eğitimini tamamladı.