Hamilelikte uçak yolculuğu riskli mi

132
Hamilelikte uçak yolculuğu riskli mi
Binance indirim

Gebelik süresince doktor kontrollerinizde her hangi bir problem saptanmadığında uçakla yolculuk yapmanızda bir sakınca yoktur. Lakin bu konuda yinede doktorunuzla beraber karar almanızı öneririz. İlk  3 aylık süreçte düşük riskinin bulunmadığı açıklanmaktadır. Uçak yolculuğu için uygun görülmeyen süreç riskli gebeliklerin olması ve doğuma 4hafta kala yapılacak olan uçak seyahatleri olmakta.

Uçuş esnasında gerçekleşen değişiklikler

Belirlenen deniz seviyesinden yükselme işlemi esnasında oksijende azalma olmaktadır. Atmosfer basıncının düşmesi ve belirli bir yüksekliğe geldikten sonra hem çevrenin ısısının düşmesine hem de insan yaşamı için tehlikeli bir atmosferin içerisine girilmesine neden olmaktadır.

Uçuş esnasında kabinde yer alan basınç ve oksijen seviyesi uçağın dışında bulunan kişilerin koşullarına göre ayarlanmaktadır. Kabin basıncı için ayarlanmakta olan feet yüksekliği hesaplandığında 1800-2400 metre arası yüksekliğe denktir. Uçağın içerisinde bulunan nem oranı %10-20 seviyesinde olmaktadır.

Uçak içerisinde oluşan hava su kaybına neden olmaktadır. Buda hasta olan insanlarda etki edeceği gibi hiç bir hastalığı bulunmayan kişilerde de her hangi bir sağlık problemine etki etmemektedir. Sağlıklı insanların fizyolojik yapısı ortama direk uyum sağlamaktadır.

Uçak seyahatinde sıvı kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketilmeli. Hem bireysel toplumumuz için olan uçuş alanlarında hem de ticari amaçlarla gerçekleştirilen uçuşlarda bu uyarılar dikkate alınmalıdır. Hamile olan kadınların küçük uçaklarla seyahat etmesi önerilmez. Çünkü küçük olan uçaklarda kabin basıncı azdır. Buda bebeğin ve annenin solunum ihtiyacını kısıtlar ve gebeliği riske sokar.

Uzun süreli yolculuk seyahati geçirmekteyseniz o vakit ödem ve diz kısımlarında baskıların meydana geleceği olağan bir durumdur. Bacak kısımlarında oluşacak olan pırtı akciğer embolisini tetikleyebilir. Buda gebeliğin riske girmesine sebep olmaktadır.

Uçak yolculuğun bebek üzerindeki etkileşimleri ile ilgili henüz her hangi bir sağlık sorunu oluşturması saptanmamıştır. Gebeliğin ilk 3 ay içerisinde olan hosteslerde yapılan gözlemler sonucunda düşük ihtimallerinin %30 oranında arttığını gözlemlemekteyiz. Hamilelik sürecinde 36. haftaya kadar olan  gebelikler de uçak yolculuğu yapabilmektedir.Kimi zaman ise hava yolu şirketine göre 28. hafta sonrasında doktor raporu gerekebilmektedir.