Geri Sürükleyici Kuvvet

148
Geri Sürükleyici Kuvvet
Binance indirim

Geri sürükleyici kuvvet, uçuş yönüne zıt yönde olup uçağın ileri hareketini engelleyecek şekilde oluşur. Genel olarak parazit ve yaratılmış geri sürüklenme olarak sınıflandırılabilir.

CD= Geri sürükleme kuvvet katsayısı
ρ ( rho ) = Hava yoğunluğu
S =Toplam kanat sahası
V = Havanın hızı
D = Cd.½ ρ.S.V2

Parazit Geri Sürüklenme

Parazit geri sürüklenme, uçak etrafından geçen düzgün hava filelerinin geçişini engelleyen veya karıştıran yüzeylerdir. Süratin artışıyla aniden artan parazit geri sürüklenme, yüksek süratlerde daha etkindir. Stol süratine yakın süratlerde parazit geri sürüklenme en düşük seviyededir.

Üç kısma ayrılabilir:

Yapısal geri sürüklenme,
Karıştırma geri sürüklenmesi
Yüzey sürtünmesidir.

Yapısal Geri Sürüklenme :

Yapısal geri sürüklenme, yüzey üzerinden geçen hava filelerinin yüzeyden ayrılmasıyla oluşan türbülansın meydana getirdiği sürüklenmedir. Sürüklenme miktarı rölatif rüzgara maruz kalan yüzeyin boyutu ve yapısı ile alakalıdır.

Karıştırma Geri Sürüklenme

Karıştırma geri sürüklenme, uçak üzerinden akan hava akımlarının karşılaşması ve karışması sonucu oluşur. Yan yana birleştirilmiş iki yüzey, ayrı olarak test edilmiş yüzeylere nazaran %50 ile %200 fazla türbülans yaratır. Örneğin kanat dikmeleri ve iniş takımı dikmeleri üzerinde karışan hava fileleri karıştırma geri sürüklemesi oluşturur.

Yüzey Sürtünmesi

Yüzey sürtünmesi, uçak yüzeylerindeki pürüzler sonucu oluşur. Her ne kadar bu yüzeyler pürüzsüz görünse de, mikroskop altında pürüzler görünebilir. Bu pürüzlere takılan hava fileleri, küçük vorteksler yaratarak geri sürükleyici kuvvete katkı sağlarlar

Yaratılmış Geri Sürüklenme

Yaratılmış geri sürüklenme, kaldırma kuvveti yaratmak için kanat üzerinden geçen havanın dolaşımı esnasında oluşur. Kanat alt yüzeyinden geçen yüksek basınçlı hava, kanat uçlarında ve firar kenarında bulunan düşük basınçlı havaya katılır. Bu kaldırma kuvvetinin yaratılması esnasında kanat uçlarının gerisinde vorteks veya spiraller meydana getirir. Bu kanat ucu girdapları kanada yakın kesimlerdeki havanın aşağı doğru hareketi sonucu oluşur ve aşağı akışı hızlandırır. Bu yüzden kanat geriye ve aşağı doğru hareket eden ortalama bir rölatif rüzgar içinde hareket eder. Kanat tarafından yaratılan kaldırma kuvveti rölatif rüzgara dik olduğundan, kaldırma kuvveti arkaya eğimli ve aynı büyüklüktedir. Toplam kaldırma kuvvetinin uçuş istikametinin aksi yönündeki yatay bileşeni yaratılmış geri sürüklenmedir. Yaratılmış geri sürüklenme, süratin karesiyle ters orantılıdır. Sürat ½ oranında azaltıldığında yaratılmış geri sürüklenme 4 kat artar. Stol süratine yakın süratlerdeki geri sürükleyici kuvvetin temel etkilerinden biri olan yaratılmış geri sürüklenme, sürat arttırıldıkça azalır. Hücum açısının arttırılması ile oluşan yüksek basınç farkı, daha büyük girdaplar oluşturur ve yaratılmış geri sürüklenme artar. Hücum açısının, yüksek süratlerde düşük, düşük süratlerde yüksek olması, sürat ve yaratılmış geri sürüklenme arasındaki ilişkiyi açıklar