Yurt Dışında Pilot Lisansı

178
Yurt Dışında Pilot Lisansı
Binance indirim

Özellikle son 2-3 yıldır Türkiye’deki uçuş eğitimlerinin hem maliyetli olması hem de uzun süreler alması pilot adaylarını yurt dışına yönlendirdi. Peki Türkiye ile karşılaştırıldığında yurt dışındaki uçuş eğitim fiyat ve süreleri ne kadar ?

Türkiye’de fiyat ve süre yüksek

Pilot olmak isteyen adaylar, kısa bir araştırma yaptıktan sonra Türkiye’deki ciddi fiyat ve süre yüksekliği ile karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de Hususi Pilot Lisansı PPL 12 Bin Euro, Havayolu Nakliye Pilot Lisansı ATPL ise 60 Bin Euro ve 2 yıl eğitim bitiş ortalamasıyla adayları yurt dışına yönlendiriyor. Güncel kurla PPL 44.000 TL, ATPL ise 220.000 TL ortalamasına sahip.

Yurt dışında pilot olmak hem vakit hem nakitten kazandırıyor

Yurt dışını tercih eden adayların en fazla tercih ettiği ülke Macaristan oluyor. Bunun sebebi ise bazı Macar uçuş okullarının Türk öğrenciler için ayrı program geliştirmesi ve düşük maliyeti. Macar okulları Türk adayların kalma yeme içme gibi temel ihtiyaçlarını da karşılayarak kısa sürede yoğun bir uçuş eğitim programıyla öğrenci yetiştiriyor. Bu giderler de dahil olmak üzere PPL lisansının Macaristan’daki maliyeti neredeyse Türkiye’nin yarısı 6.500 Euro. Üstelik PPL eğitimi 1 ay civarında tamamlanıyor. İşte bu seçenekler Türk adaylar için oldukça cazip geliyor. Ayrıca PIC ( Pilot in Command ) uçuşlarının 1 saatlik maliyeti 90 Dolar iken, Türkiye’de bu fiyat 200 Euro. Yani PPL safhası tamamlandıktan sonra düşük maliyetli uçuşlar devam ettirilebiliyor.

Yurt dışından aldığım pilot lisansı Türkiye’de geçerli mi?

Yurt dışında uçmayı planlayan adayların en fazla düşündüğü konulardan biri de lisansı convert yani denkleştirme. Örneğin Macarista EASA ATPL lisansı verirken, Türkiye’de JAA ATPL lisansı geçerli. Bu durumda Macaristan’dan alınan lisansın Türkiye’de denklik onayı alması gerekiyor. Buradaki makam ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde oluşturulmuş olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü. SHGM tarafından lisansın onaydan geçirilmesi söz konusu.

Sivil Havacılık Uçak Pilot Lisansı Yönetmeliğine göre aşağıdaki koşullar isteniyor.

image

Bakanlık ekstra bir düzenleme veya uygulama süracine girmediği sürece bu yönetmelikteki hükümlere göre denklik yapılabiliyor. Yönerge için Bu linkten detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği SHY-1