Türbülans nedir

127
Türbülans nedir
Binance indirim

Son zamanlarda sık sık yaşanan ve yolcular bakımından hem fiziken hem de psikolojik olarak olumsuz bir süreç olan uçağın türbülansa girmesi hem sosyal medyada hem de havayolu firmaları arasında tepki uyandırdı.

Türbülans nedir?

Bulutlar, rüzgar ve konveksiyon (ısınma) ile meydana gelen doğa olayına türbülans adını vermekteyiz.

Bulut türbülansı: En etkili olan türbülans akımı olmakta. Bulutlarda meydana gelen oluşta genellikle zaman dilimi olarak öğleden sonrası  ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Soğuk havaya göre sıcak havalarda daha fazla nem olduğu belirtilmiştir. Sıcak ve nem oranının yükselmesi ve gözle görünür bir bulut oluşmaktadır. iniş ve çıkışların yaşandığı bir yolculuk meydana gelmektedir.

Rüzgar türbülansı: Dağlar ve yüksek binalar nedeni ile rüzgara maruz kalan uçağın aniden türbülansa girerek sürüklenmesi kavramıdır. Uçak suyun kayaya çarptığı gibi hızla rüzgarın etkisine kapılıp yön değiştirme durumunda kalır.

Isınma türbülansı: Asfalt gibi yoğun güneş ışınlarının maruz kaldığı alanlarda ısınan hava hızla yükselir ve yükseldikçe soğur. Bu durumda yükseltili alçaltılı durumlar söz konusu olmaktadır. Genel olarak alçak irtifalarda meydana gelmektedir. En sık rastlanmakta olan türbülans çeşididir.

Türbülansa giren uçak düşer mi?

Uçuş öncesinde her zaman pilotlar tedarikli davranmakta ve gözlemleri sonucunda türbülanslı olan mevkilerde uçmamaktadır. Türbülansa giren uçak düşmez. Gelişen hava hareketleri ve riske sahip bölgeler pilotlar tarafından saptanmaktadır. Uçuş sahasında radarlar sürekli olarak hava hareketlerini takip etmektedirler. Gözlemler sonucunda aşırı elektrik yüklü bulutların etrafından geçilmekte ve yüksek türbülanslı bulutların içerisine girilmemektedir.

Türbülansa giren uçakta nasıl korunabilirim?

Tüm Dünya ülkelerinde yapılan araştırmalar sonucunda yıl baz alınarak hesaplanan türbülans kazaları sonucunda 10 bin kişinin yaralandığı bilinmektedir. Bu rakam oldukça ciddi bir kitleye sahip olup yaralananlar arasında en çok kabin memurları bulunmaktadır. Kabin memurları sürekli olarak hareket halindedirler. Uçağın türbülansa girmesi ile kabin memurları kafaları uçağın tavanına veya sağa sola çarpabilir.

Uçuş esnasında çok fazla dolaşmamalı ve uçak türbülansa girdiği an kemerinizi takmalısınız. Aksi takdirde uçuş kurallarına aykırı davranışlar sergilediğiniz vakit yaralanmanız veya ölmeniz kaçınılmaz olacaktır.