Şehit Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan Davası Tekrar Açıldı

141
Şehit Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan Davası Tekrar Açıldı
Binance indirim

8 Ekim 1996’da Balıkesir’den eğitim uçuşu maksadıyla havalanan F-16 savaş uçağı uluslar arası sularda düşürülmüş ve olay resmi kayıtlara “it dalaşı,kaza” olarak geçmişti. Aynı uçakta bulunan Yarbay Osman Çiçek kurtarılırken, Şehit Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan uçakla beraber denize düşmüştü. Aile 20 yıl sonra F-16’yı düşüren Yunan pilotun iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

AVUKAT MEHMET EMİN KELEŞ OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMADI

Ailenin avukatı Mehmet Emin Keleş Yunan ve Türk makamlara başvuruda bulunarak kayıtların ortaya çıkarılmasını, Yunan pilot hakkında da ceza davası açılması için girişimlerde bulunarak olayın peşini bırakmadı. Genelkurmay arşivinden olay esnasındaki radar ve konuşma kayıtları ortaya çıkarıldı.
 
Ortaya çıkan kayıtlarda Yunan pilotun konuşmaları da Türkçeye çevrilerek olayın şahidi Yarbay Osman Çiçek’in de ifadesine başvuruldu. Çiçek de verdiği ifade de şikayetçi olduğunu dile getirdi.


Savcılık hazırladığı iddianamede Yunan Mirage 2000 pilotu Thanos Grivas’ın ‘kasten öldürme’ ve ‘devletin bağımsızlığını zayıflatmaya yönelik eylem’ suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet, ‘uçağı tahrip etmek’ten de 12 yılla cezalandırılmasını istedi. Grivas’ın savunmasının alınması ve olaya ilişkin Yunan makamlarınca yapılmış soruşturma varsa belgelerinin suretleri istendi. 


ULUSLARARASI SULARDA FÜZE İLE DÜŞÜRÜLDÜ


ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Yunanistan yetkili makamlarına gönderdiği dilekçede olayın uluslararası sularda gerçekleştiği belirtilirken şöyle denildi: “Pilot, radar ve Yunan pilotlarına ait konuşma kayıtları incelendiğinde uçağın ateş aldığı ve yanarak düştüğü tespit edilmiştir. Olaydan sonra kurtarılan Yarbay Osman Çiçekli’nin alınan ifadesinde, ‘… uluslararası hava sahasında iken sebepsiz bir şekilde karşı taraftaki uçakların birinden atılan füzeyle düşürüldüklerini’ söylemiştir.”


YUNAN PİLOT UÇAĞINA TÜRK BAYRAĞI ÇİZDİ


Av. Mehmet Keleş hem Yunan hem de Türk basınında olaydan sonra çıkan haberlerden de örnekler göstererek Türk jetinin vurulduğunu iddia etti: “2003’te Hürriyet ‘Kahreden kanıt’ manşeti ve Ertuğrul Özkök köşe yazısı ile konuyu gündeme taşımıştı. Bu haberler, Yunan Krama dergisinde yer alan, Türk F-16’sının bilinçli olarak vurulduğunun iddia edildiği, ‘Yunan Jeti Türk F-16’sını vurdu’ haberine dayandırılmıştı. Habere göre, Yunan pilot Thanos Grivas, 2’nci Dünya Savaşı’nda ortaya çıkan savaş geleneğinde olduğu gibi, uçağına vurduğu uçağın bayrağını çizmişti.”